Beperkt aantal genodigden toegestaan en dan?
Bij een laatste afscheid wil je misschien graag veel mensen om je heen hebben, maar wat als dat niet kan? In coronatijd waren/zijn we aan allerlei regels gebonden. Hoe werd dat ingevuld?
Bij één van de uitvaarten die ik mocht vastleggen, was enkel familie aanwezig. Het was in de coronatijd en er mochten slechts rond de dertig personen bij zijn.
Wat me opviel was de vele mensen die langs de route stonden die de rouwauto aflegde. Vanaf de woonplaats naar het crematorium. De overledene had een grote vriendenkring. Zij hadden dan ook besloten met elkaar langs de route te gaan staan. Verspreid stonden er kleine groepjes. De collega’s van zijn vrouw stonden langs de weg die naar het crematorium leidde.
In een bijna lege aula namen zijn gezin en familie afscheid. Rondom hen waren er vele lege plekken, je mocht immers niet dicht op elkaar zitten. Soms zelfs lege rijen ertussen. Er klonk muziek, er werden mooie woorden gesproken. Er was een lach en een traan, meerdere zelfs. Een kleine stoet nam afscheid van de kist en dan lopend door de lange gang … niet naar de koffie maar naar buiten.
Geen koffietafel met broodjes of cake
Bijeenkomen met een groep was niet toegestaan, dus ook geen koffietafel met broodjes of cake. Een beetje onwennig bij elkaar staand in het zonnetje, namen we afscheid. De familie ging bij elkaar koffiedrinken en herinneringen ophalen.
De nazit werd zo anders ingevuld.
Erehaag
Eén van de meest indrukwekkende erehagen, maakte ik mee tijdens een kinderuitvaart.
Aan weerszijden stonden vele familieleden, vrienden, collega’s en buren langs de randen met een witte ballon. Zo konden zij hun steun betuigen aan de ouders. De genodigden liepen achter de rouwauto aan, met ook ieder een witte ballon. Deze werden rondom het kistje geplaatst tijdens het afscheid.
Op deze manier kon iedereen die het wilde er bij zijn. In de coronatijd werd men bijzonder inventief.
Prachtige initiatieven werden er opgezet. Drive-through condoleances heb ik meegemaakt. Met de auto langs de kist rijden om zo afscheid te nemen. De live-stream bestond al, maar werd in deze periode populair. Daarover meer later deze maand.
Reactie gevraagd
Afscheidsfotograaf Marion Verhaaf vertelde haar ervaring over hoe familie omging met het feit dat er slechts enkele aanwezigen mochten worden uitgenodigd bij het laatste afscheid.
We behandelen iedere maand een leuk thema rondom wat wij ervaren, zien of fotograferen als afscheidsfotograaf. In de maand november is dat Aanwezigen.
Leuk als je ons volgt op social media en berichten van en met ons deelt.
We vinden het fijn te horen wat jou ervaringen zijn bij de uitvaart van een bekende in coronatijd. Waar liep je bijvoorbeeld zelf tegenaan? Heb je kunnen uitnodigen wie je wilde of was er nog een beperking in de keuze? Heb je gedaan wat op dat moment mogelijk was? We zijn wel benieuwd naar jullie ideeën of ervaringen.
Reageer hieronder en zorg zo mede voor de levendigheid van ons blog.
Recente reacties