Nu heb ik, Fred de Wit, in het verleden wel vaker presentaties gehouden, maar de afgelopen presentatie zal ik niet snel vergeten. Het was niet zomaar een dag, het was mijn eerste externe presentatie voor Afscheidsmomenten.nl gaf. Spannend? Zeker. Want hoe vertel je over het belang van afscheidsfotografie aan uitvaartleiders die al jaren in het vak zitten, zonder dat het voelt als “doodgewoon”? Dit was mijn kans om niet alleen mijn werk te presenteren, maar ook om te laten zien waarom een professionele afscheidsfotograaf onmisbaar is. Hoe pak je zoiets aan, terwijl de verwachtingen hoog zijn en de tijd zeer beperkt is en waardoor interactie met de toehoorders niet tot de mogelijkheden behoorde?
De uitdaging: een Pecha Kucha presentatie geven aan een groep uitvaartleiders tijdens een vouwtraining van Wikkelgoed.nl. Gelukkig heeft Boukje Canaan mij geholpen aan enkele richtlijnen. Toch besloot ik mijn eigen draai aan de presentatie te geven, met als doel om niet alleen te informeren, maar vooral te inspireren. Daarnaast werd er een cursist van de opleiding “Bekwaam Afscheidsfotograaf” aan mij gekoppeld, Cathelijne van Hoek, die onderstaande foto heeft gemaakt:
De meerwaarde van afscheidsfotografie
Een belangrijk punt dat ik wilde overbrengen: waarom een professionele afscheidsfotograaf in plaats van een bekende of familielid? Dat is een vraag die veel mensen stellen. Vaak worden foto’s tijdens een uitvaart gemaakt door iemand die dichtbij de overledene staat. Maar juist die goedwillende fotograaf mist vaak essentiële momenten of beleeft het zelf ook als een emotionele dag. Een professional kan onopvallend en respectvol te werk gaan, cruciale momenten vastleggen en ervoor zorgen dat de familie een volledige herinnering krijgt, zonder dat de fotograaf een storende factor wordt tijdens de ceremonie.
Daarnaast heb ik een tip meegegeven: als er weinig budget is, overweeg dan crowdfunding binnen een vereniging waar de overledene lid van was, in plaats van bloemen te sturen. Zo geef je nabestaanden een blijvende herinnering, die misschien wel waardevoller is dan een boeket.
Naast deze presentatie hebben we een hulpmiddel gemaakt voor uitvaartprofessionals om het gesprek over afscheidsfotografie te begeleiden; een spiekbriefje.
Aan het einde van de dag was het niet alleen een geslaagde presentatie, maar ook een kans om te netwerken met professionals die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan het vormgeven van betekenisvolle afscheidsmomenten. Iedereen had zijn eigen expertise, van uitvaartbegeleiders tot degenen die zorgen voor het inwikkelen van de overledene, en dat gaf een heel nieuw perspectief op hoe “samen te werken” in deze sector.
Andere mogelijkheden om vast te leggen
Zo kan de afscheidsfotograaf al in een vroeg stadium worden ingezet, bijvoorbeeld tijdens de Post Mortale Zorg (PMZ) van de overledene, zoals tijdens het verzorgen en inwikkelen van de overledene. Zelf heb ik mooie leermomenten gehaald uit de wijze van inwikkelen van de overledene en de diversiteit aan materialen die hiervoor ter beschikking staan.
Ook leerde ik van Cathelijne, die de hele dag met me meeliep als onderdeel van haar opleiding. Het was interessant om mijn eigen proces door haar ogen te zien en te reflecteren op hoe ik werk. Deze ervaring heeft me zeker geholpen om verder te groeien als afscheidsfotograaf en me bewuster te maken van de impact die we kunnen maken met onze fotografie.
Fred de Wit
Dit blog werd geschreven door onze afscheidsfotograaf Fred.
Fred zijn profiel is hier te vinden.
Recente reacties