Hans wenste foto’s van zijn vaders’ uitvaart

Dat vonden de overige familieleden best lastig, zij zaten niet te wachten op dat ‘geknip’. Hans kende afscheidsfotograaf Boukje al langer en vertrouwde zeer op het vakmanschap.

Geen fotograaf gewenst door anderen in zijn gezin hield hem niet tegen. Hans kon duidelijk overbrengen bij zijn zus en moeder waardoor zij toestemden in de komst van zelfs twee afscheidsfotografen.

Nu achteraf heeft Hans mij vertelt dat ook zij wel blij zijn met de foto’s. Al wilde moeder niet terug zien hoe Piet in de kist lag. Dat is mogelijk uiteraard, dat is voor ieder persoonlijk een keuze.

De foto’s laten zoveel meer zien over de beleving, want de momenten zijn lastig terug te halen achteraf. En fijn om te zien wie er allemaal waren.

De kerk zat bomvol in het kleine dorp waar zijn ouderlijk huis schuin tegenover stond. Piet werd geëerd op een zeer passende manier. De fanfare was aanwezig. De trompet van Piet schitterde naast zijn portret.

De zon was een zeer aanwezig element wat bijzondere foto’s op kan leveren.

De symboliek* van het zonlicht die met zijn stralen recht op Piet zijn kist schijnt kon met de camera benadrukt worden. *Piet is naar het licht toe.

Liever niet op de foto

Een extra uitdaging was er om zo te fotograferen dat de familie die liever geen fotograaf had gewenst ons niet opmerkte en toch later die foto’s zou terug zien waar ze wel een belangrijke rol in het geheel speelden.

Dat betekent voor mij bewegen op momenten dat anderen dit ook doen. Zoals hier tijdens de Eucharistie. Mensen lopen om de hostie te ontvangen.

Album

Hans liet enkele maanden later een album samenstellen. Ook hier was hij zeer tevreden over. Hij vond dat ik me als afscheidsfotograaf keurig onzichtbaar had gemaakt, want hij had van sommige situaties totaal niet door dat deze momenten vastgelegd waren.

In  Hans zijn woorden: “Alles is in samenspraak gegaan, er werd goed geluisterd en voldaan aan al onze wensen. Boukje is een uitmuntend afscheidsfotograaf.”

 

Beluister het interview met Hans

Lichtinval

Schrijven met licht is wat een fotograaf moet kunnen. Want doordat licht valt op iets is het mogelijk dat er een foto van gemaakt kan worden. Licht is een grote bron van inspiratie en uitdaging, want soms heb je het licht mee, maar soms ook tegen.

Tegenlicht is een bekende fotografieterm.

Zie hieronder een foto waar het tegenlicht is gebruikt om aandacht te vestigen op dat wat een kerkdienst zo magisch maakt.

Buiten is een erehaag gemaakt. Om Piet nog eenmaal langs de mensen in zijn leven te dragen. De tweede fotograaf was daarvoor al naar buiten gegaan, maar ik bleef bij de familie om onderstaande foto te kunnen maken.

Ik dank Hans voor het laten tonen van deze foto’s en het delen van zijn verhaal.

Boukje Canaan

Jouw reactie

We stellen het zeer op prijs om je reactie op dit verhaal of deze foto’s te mogen ontvangen.

Heb je foto’s van jouw afscheid en wat heb je daar uit gehaald?

Of herken je iets in het verhaal van Hans over deze dierbare foto’s?

Jouw reactie kan een verschil maken voor anderen.

We bespreken vaker een foto of delen een ervaringsverhaal.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en mis niks.

Wordt onze ‘vriend’, door je e-mail achter te laten. Doe het direct in de rechter zij-kolom.>

We informeren onze lezers graag met kennis, weetjes en bijzondere evenementen rondom ‘emotionele periodes’ in een mensenleven.

Er gebeurt zoveel tijdens een afscheid. Het is iets waar we allemaal mee te maken krijgen en willen het juist in het licht zetten om er op een prettige manier mee om te gaan.

Houd de liefde vast!

Volg Afscheidsmomenten op:

Instagram

LinkedIn

Facebook

Of gebruik onderstaande knoppen om dit blog te delen