De NOS zond een item over afscheidsfotografie uit in het Journaal van 20.00 uur op 19 augustus 2018
Een journalist van de NOS belde met Boukje Canaan van Afscheidsmomenten om informatie te verzamelen voor een nieuwsitem over afscheidsfotografie.
Hij wilde weten wat het vak inhoudt en wat we dan precies fotograferen, want eerlijk gezegd had deze man er nog niet veel over gehoord.
Na meerdere gesprekken vroeg hij of er ambassadeurs zijn die kunnen vertellen over de waarde van ons werk.
Maar natuurlijk! Velen zijn uiterst tevreden over de fotografie. Het geeft een geweldige meerwaarde die ze vooraf niet bedacht hebben.
En zo geschiedde
Meerdere nabestaanden waren bereid om geïnterviewd te worden.
Weduwnaar Daan Barendse werd benaderd en uitgekozen door de NOS.
Hij was zo genereus en vrij om openlijk voor heel Nederland te vertellen hoe hij eerst moest wennen aan het idee, maar later een afscheidsfotograaf toeliet op de moeilijkste dag van zijn leven.
Hij liet de afscheidsfotograaf, Boukje Canaan, ook toe tot een zeer intieme setting.
In de kamer bij de kist waarin Anneke lag waren ze ruim tien minuten samen. Daan hield de handen van zijn vrouw vast, terwijl hij sprak over haar.
De foto’s die daar gemaakt zijn, blijken achteraf voor hem het meest waardevol.
Boukje was nadien uiteraard onopvallend aanwezig tijdens de afscheidsceremonie waar ook foto’s gemaakt zijn.
Guus Sluiter, kunsthistoricus en directeur van het uitvaartmuseum Tot Zover geeft aan dat fotografie en film steeds vaker aanwezig is tijdens afscheid.
Zowel het laten zien van foto’s/filmpjes van de overledene als het maken van foto’s/video tijdens het afscheid zelf. Deze tendens is niet gemeten maar zeer merkbaar.
Bekijk het item op de site van de NOS hier <<
Reactie gevraagd
Heel graag horen we hoe je denkt over dit onderwerp in het nieuws. Laat een actieve blog ontstaan door je reactie te geven hieronder.
Deel dit blog = lief.
Mooi dat iemand het voorstelt in de omgeving van de overledene en wat knap dat die man dan in zo’n moeilijke periode hiervoor openstaat en zelfs toelaat. Dat moet helemaal uit zijn comfortzone zijn.
Wat fijn dat dit nu eens op het nieuws is geweest, zodat het nog bekender wordt en vele mensen hierdoor de mooie momenten die ze door het verdriet niet zien toch achteraf door de foto’s kunnen bekijken.