Afscheidsfotografie volgens afscheidsfotograaf Jan Groot.

Om afscheidsfotograaf te worden of te zijn heb je zo je eigen beweegredenen. Graag laten we een afscheidsfotograaf aan het woord. Jan Groot heeft voor zich uit geschreven…

 profielfotos-afscheidsmomenten-7Jan Groot vertelt

Uitvaartfotografie, begrafenisfotografie, afscheidsfotografie is allemaal hetzelfde. In mijn ogen dan.
Maar wat is het dan precies? Waarom zou ik zoiets willen? Zo leuk is het toch allemaal niet?
Allemaal vragen die je tegenkomt als je mensen vertelt dat je afscheidsfotograaf bent.

Afscheidsfotografie bestaat al heel lang.

Eind 19e eeuw was het normaal om foto’s te maken van overledenen. Vaak werden er een of hooguit een paar foto’s gemaakt ter herinnering.
Het taboe op dood leefde toen nog niet zo. En de kans op overlijden was groter, dus met de opkomst van de fotografie was dat voor veel mensen een logische stap.
Na de Tweede Wereldoorlog werd de dood iets dat verborgen moest worden.

Grotere rol voor foto’s

De fotografie werd steeds normaler en we begonnen te wennen aan het idee van foto’s van nieuwsfeiten en blije gelegenheden. Maar de dood, daar spraken we liever niet over. Eraan denken ook liever niet. Langzaam zien we dat er weer openheid komt. We stoppen de dood niet langer weg, maar accepteren het als deel van het leven. Hoe pijnlijk dat vaak ook is.
Maar fotograferen? Waarom? Daar wil ik toch helemaal niet aan herinnerd worden? Dat vragen veel mensen zich af, als ze horen van afscheidsfotografie. We zijn er inmiddels aan gewend geraakt dat fotografie drie doelen dient: nieuws, geluk en kunst. Daar past dit idee helemaal niet tussen.

Maar dat hoeft ook niet. Want afscheidsfotografie gaat eigenlijk niet over foto’s.
Hè, wat?

Hectische tijd

Als een dierbare overlijdt zijn we vaak vervuld van verdriet en onmacht. Alles moet snel geregeld worden. Een afscheidsdienst, vrienden en familie informeren, kist kiezen, de begrafenis of crematie.
In een tijd waarin we eigenlijk veel meer tijd zouden willen hebben om het rustig te verwerken, worden we overmand door chaos, verdriet, afscheid, reacties van dierbaren en proberen alles zo goed mogelijk te regelen. De kans dat de uitvaartceremonie voorbij gaat in een roes van verwarring en verdriet is groot.

Dan wordt het stil

Na de afscheidsceremonie volgt de condoleance. En daarna is het meestal stil. Langer dan we misschien zouden willen. Mensen vinden het vaak moeilijk om weer contact op te zoeken met de partner, vriend of familielid van een overledene. Bang voor de confrontatie met hun eigen onmacht en pijn. En ja, waar praat je over? Dus worden contacten vermeden.
Of er wordt ons gezegd dat we het los moeten laten en het leven weer op moeten pakken.

En rouwverwerking dan?

Dit is het moment waarop de waarde van een afscheidsreportage achteraf pas vaak duidelijk wordt. Het is mogelijk om door een album te bladeren en de beelden weer te zien van toen. Beelden die je op moment wellicht gemist hebt, of vergeten bent door de heftigheid van de ervaring.
Ook zie je wie er allemaal voor je gekomen zijn en dat er misschien ook blije momenten waren tussen alle verdriet door. Dat je niet alleen bent, dat al die mensen er voor je waren en nog steeds zijn. Hoe moeilijk ze het misschien ook vinden om dat nu aan je te laten zien.

Fotoalbum zorgt voor openheid

Rouwverwerking kan een eenzaam proces zijn. Met een fotoalbum van de gebeurtenis kun je ook delen met de mensen om je heen. Mensen vinden het vaak fijn om door een album te bladeren, dan ontspint zich vanzelf een gesprek. Het vermindert de druk om het gezellig te moeten houden.

Onopvallend aan het werk

Het idee van een fotograaf op zo’n intiem moment als een afscheid staat veel mensen tegen.
We zien fotografen vaak als mensen die op de voorgrond treden en de aandacht trekken. En dat is wel het laatste wat je wil op zo’n dag: een vreemde die de aandacht trekt.

Een afscheidsfotograaf is als een vlieg op de muur. Vrijwel onzichtbaar. Daardoor loopt hij niet in de weg en trekt niet de aandacht, dat is wel het laatste dat hij wil.
Hij maakt een fotoverslag van wat er gebeurt. Bijzondere momenten, intieme momenten, ogenschijnlijk onbelangrijke momenten, die samen een beeld geven van de sfeer, van de mensen en de gebeurtenissen.

Schakel Afscheidsmomenten in

Als mensen leren wat een afscheidsfotograaf zo anders maakt dan een ‘gewone’ fotograaf en een afscheidsalbum bekijken, is vaak de reactie: “Oh! Maar dat had ik ook wel gewild…”
Afscheidsmomenten is een collectief van serieuze professionele fotografen die het als hun missie zien om mensen die mogelijkheid te bieden. We werken samen met uitvaartbegeleiders en overleggen met nabestaanden om ons werk zo goed mogelijk passend en aan je wensen te voldoen.

Afscheidsfotografie is niets nieuws, maar krijgt wel steeds meer bekendheid. Het enige wat we kunnen doen is erover vertellen, zodat ieder weet dat die mogelijkheid er is.

Meer over Jan? Klik hier <<<

Reageer

Wist jij al van afscheidsfotografie af? Zoja, heb je er ervaring mee? Heel graag vernemen we jouw reactie op wat Jan hier geschreven heeft in het veld hieronder. Of wie weet heb je vragen aan ons. Ook dat kan hieronder.

 

 

Bewaren