“Het kiezen van een treffende foto die emotie oproept is een opgave.”

Er zijn talloze foto’s gemaakt: van de versierde kist, de mensen die elkaar steunden, het vertrek vanuit huis met klaprozen op de voorgrond, en het ontroerende moment waarop iedereen rondom de kist stond en bellen blies ter nagedachtenis.. Elk moment was uniek en vol betekenis. De ceremonie vond plaats in een theater, een plek die met Petra’s creativiteit en persoonlijke spullen een bijzondere, bijna magische sfeer uitstraalde.

Het is een onverwacht vastgelegd moment dat in dit geval het meest raakt. Zo koos Walter zijn favoriete foto uit. Het was een foto waar hij even alleen stond bij de kist in het theater, na de ceremonie. Hij wist niet dat ik die foto had genomen; ik stond op dat moment buiten de zaal om zijn moment niet te verstoren. Deze foto, met een handkus erboven, zegt volgens Walter alles voor hem. Het is zijn persoonlijke moment, vastgelegd zonder dat hij zich ervan bewust was, en dat raakt hem telkens weer als hij de foto terugziet.

Handen die de handen van een overledene in de kist voor het sluiten vasthouden.

De Kracht van Afscheidsfotografie

Het is mijn taak als afscheidsfotograaf om deze momenten vast te leggen met de grootste zorg en respect. Ik beweeg me voorzichtig en respectvol door de ruimte, altijd zoekend naar de juiste hoek en het juiste moment om de essentie van het afscheid vast te leggen. Ik wil dat mijn foto’s een verhaal vertellen dat voor iedereen begrijpelijk is, zelfs voor degenen die er niet bij waren.

Persoonlijke Keuzes, Diepe Betekenissen

Voor de tentoonstelling “De Verwachting te Boven” hebben we nabestaanden gevraagd welke foto hen het meest raakte. Het is bijzonder om te zien dat de foto’s die zij kiezen vaak verschillen van wat wij als fotografen als “de beste” foto zouden beschouwen. Wat wij misschien beschouwen als esthetisch mooi, kleurrijk of zelfs vrolijk, heeft voor de nabestaanden een andere, diepere betekenis. Dat bewijst maar weer dat een foto zoveel meer is dan alleen een beeld; het is een gevoel, een herinnering, een moment dat voor altijd gekoesterd wordt.

Onopvallend Werken

Als fotograaf behoor ik dergelijke momenten niet te verstoren; daar ga ik respectvol mee om. Ik had vooraf afgesproken om alle gebeurtenissen zo goed mogelijk vast te leggen, en dat bewijs is geleverd. Pas wanneer iemand aangeeft dat ik te veel ben, neem ik een stap terug. Foto’s helpen nabestaanden om op een prettige manier terug te kijken naar deze intense momenten.

Handen die de handen van een overledene in de kist voor het sluiten vasthouden.
Handen die de handen van een overledene in de kist voor het sluiten vasthouden.
Handen die de handen van een overledene in de kist voor het sluiten vasthouden.

Uitnodiging en Vraag

“De Verwachting te Boven” vindt allereerst plaats op begraafplaats Bosdrift, tijdens het weekend van 14-15 september, wat samenvalt met Open Monumentendag. De toegang is gratis.

Kort erna komt deze in Texel, op de uitvaartmarkt in De Hoeksteen in Den Hoorn op zaterdag 28 september van 11-16 uur

We zoeken nog naar meer geschikte locaties om de foto’s te tonen. Ken of heb jij een locatie in gedachten? Laat het ons weten en stuur een mailtje naar: info@afscheidsmomenten.nl

We zijn reuze benieuwd naar alle reacties op de foto’s.

Fijn als je dit bericht deelt en laat ons weten of je een geschikte locatie weet. Neem dan even contact op. 

Dank, Boukje Canaan

 

Afscheidsfotograaf Boukje

De foto’s en het verhaal zijn van onze afscheidsfotograaf: Boukje Canaan

In de expositie zullen meerdere fotografen foto’s tonen met bijbehorende verhalen.

We houden je graag op de hoogte van onze ervaringen en delen verhalen bij de foto’s. Deel dit blog dan met plezier verder.

.